Antara ikan yang Cikla suka ialah ikan pari. Selain daripada masak asam pedas, ikan pari ni boleh juga jadi masakan yang paling mudah iaiut Pari Rebus Air Asam. Untuk rujukan, Cikla share resepi yang simple dan mudah.
Beberapa potong ikan pari ( ikan kembung pun boleh juga) - pastikan ikan segar baru rasa dia mantap
pes asam jawa
belacan bakar (sebesar ibu jari)
hirisan bawang besar
hirisan tomato
hirisan cili padi
perahan air limau nipis
gula dan garam secukup rasa
Nak buatnya senang. Rebus ikan tu. Agak-agak dah masak, masukkan pes asam jawa, belacan bakar, bawang, tomato, cili padi, air perahan limau dan garam serta gula. Kacau-kacau dan rasa masin, masam, manis ikut selera korang. Pastikan ikan terendam sikit dalam kuah dan lepas tu bolehlah dihidangkan panas-panas.
Selain daripada ikan, boleh juga rebus telur dan gaulkan dengan air asam ini. Mudah kan. Satu cara boleh pelbagaikan bahan.
Jom cuba!
Resepi Ikan Pari Rebus Air Asam
Beberapa potong ikan pari ( ikan kembung pun boleh juga) - pastikan ikan segar baru rasa dia mantap
pes asam jawa
belacan bakar (sebesar ibu jari)
hirisan bawang besar
hirisan tomato
hirisan cili padi
perahan air limau nipis
gula dan garam secukup rasa
Nak buatnya senang. Rebus ikan tu. Agak-agak dah masak, masukkan pes asam jawa, belacan bakar, bawang, tomato, cili padi, air perahan limau dan garam serta gula. Kacau-kacau dan rasa masin, masam, manis ikut selera korang. Pastikan ikan terendam sikit dalam kuah dan lepas tu bolehlah dihidangkan panas-panas.
Selain daripada ikan, boleh juga rebus telur dan gaulkan dengan air asam ini. Mudah kan. Satu cara boleh pelbagaikan bahan.
Jom cuba!
Comments
Post a Comment