Peminat rebung dan masak lemak cili padi boleh cuma masakan ini. Memang sedap. Rebung yang Cikla gunakan ialah rebung madu ambil terus dari pokok. Rebung segar ni tak berbau. Boleh juga gunakan rebung jeruk tapi ada bau sikit la.
1/2 kg daging (ambil yang ada urat bercampur isi)
kelapa parut RM2 (boleh juga guna santan kotak)
Satu batang rebung (ikut kuantiti korang nak masak)
1 biji bawang besar
4 ulas bawang putih
1 batang serai
sehelai daun kunyit
7-9 cili padi (nak lebih pedas letak lebih)
2 cili hijau
2-3 hiris lengkuas
2-3 hiris halia
asam keping
gula & garam secukup rasa
Cara penyediaan:
- potong rebung dan rebus 2 kali (rebus sekali sampai air mendidih, buang air dan rebus sekali lagi).
Kalau guna rebung jeruk, tak perlu rebus. Rebung yang dah direbus, kalau tak nak masak lagi,
boleh simpan dahulu dalam peti sejuk.
- hiris daging dan rebus bersama dengan hirisan halia dan lengkuas. Rebus agak-agak empuk.
- perah santan.
- kisar bawang besar, bawang putih, cili padi, cili hijau, sedikit halia dan lengkuas.
- masukkan bahan kisar dalam periuk/kuali dan campurkan dengan perahan santan.
- masukkan sebatang serai yang dah diketuk bahagian hujungnya.
- biarkan seketika atas api dapur sambil kacau supaya santan tak pecah lemak.
- masukkan daging dan rebung serta daun kunyit.
- kacau dan masukkan gula garam secukup rasa.
Dalam masakan ini, Cikla tak masukkan asam keping sebab Cikla guna asam belimbing buluh untuk rasa masam-masam pedas. Kalau takde asam belimbing, korang masukkan asam keping pun boleh.
Kacau sampai mendidih dan jangan lupa rasa ye ! Bila dah siap bolehlah hidangkan dengan nasi panas.
Resepi Masak Lemak Cili Padi Rebung dengan Daging
(bahan-bahan ni boleh ubah sukatannya ikut korang ye, Cikla kongsikan ikut kuantiti yang Cikla masak)1/2 kg daging (ambil yang ada urat bercampur isi)
kelapa parut RM2 (boleh juga guna santan kotak)
Satu batang rebung (ikut kuantiti korang nak masak)
1 biji bawang besar
4 ulas bawang putih
1 batang serai
sehelai daun kunyit
7-9 cili padi (nak lebih pedas letak lebih)
2 cili hijau
2-3 hiris lengkuas
2-3 hiris halia
asam keping
gula & garam secukup rasa
Cara penyediaan:
- potong rebung dan rebus 2 kali (rebus sekali sampai air mendidih, buang air dan rebus sekali lagi).
Kalau guna rebung jeruk, tak perlu rebus. Rebung yang dah direbus, kalau tak nak masak lagi,
boleh simpan dahulu dalam peti sejuk.
- hiris daging dan rebus bersama dengan hirisan halia dan lengkuas. Rebus agak-agak empuk.
- perah santan.
- kisar bawang besar, bawang putih, cili padi, cili hijau, sedikit halia dan lengkuas.
- masukkan bahan kisar dalam periuk/kuali dan campurkan dengan perahan santan.
- masukkan sebatang serai yang dah diketuk bahagian hujungnya.
- biarkan seketika atas api dapur sambil kacau supaya santan tak pecah lemak.
- masukkan daging dan rebung serta daun kunyit.
- kacau dan masukkan gula garam secukup rasa.
Dalam masakan ini, Cikla tak masukkan asam keping sebab Cikla guna asam belimbing buluh untuk rasa masam-masam pedas. Kalau takde asam belimbing, korang masukkan asam keping pun boleh.
Kacau sampai mendidih dan jangan lupa rasa ye ! Bila dah siap bolehlah hidangkan dengan nasi panas.
Comments
Post a Comment