Simple resepi utk dishare. Resepi asal bubur ni Cikla tengok kat buku Dari Dapur Anis. Cikla olah sedikit mengikut citarasa dan selera sendiri.
Bahan:
2 tongkol jagung manis sederhana besar (ambil biji-biji jagungnya sahaja)
2-3 ulas isi nangka - hiriskan
1 kotak santan
3-4 sudu besar biji sagu (kalau nak lebih pekat boleh masukkan lebih biji sagu)
1/2 ketul gula melaka (gula merah pun boleh)
2-3 helai daun pandan (basuh, ramas sikit2 & simpulkan)
sedikit garam
gula pasir - tambah sekiranya kurang manis (manis ni korang olah sendiri la)
tepung jagung - sikit jer utk pekatkan kuah.
Cara menyediakan:
- masukkan semua bahan ke dalam satu periuk dan letak atas api perlahan.
- kacau selalu
- masukkan hirisan nangka
- sekiranya kuahnya pekat, korang boleh campurkan air
Bubur Jagung Nangka Manis
Bahan:
2 tongkol jagung manis sederhana besar (ambil biji-biji jagungnya sahaja)
2-3 ulas isi nangka - hiriskan
1 kotak santan
3-4 sudu besar biji sagu (kalau nak lebih pekat boleh masukkan lebih biji sagu)
1/2 ketul gula melaka (gula merah pun boleh)
2-3 helai daun pandan (basuh, ramas sikit2 & simpulkan)
sedikit garam
gula pasir - tambah sekiranya kurang manis (manis ni korang olah sendiri la)
tepung jagung - sikit jer utk pekatkan kuah.
Cara menyediakan:
- masukkan semua bahan ke dalam satu periuk dan letak atas api perlahan.
- kacau selalu
- masukkan hirisan nangka
- sekiranya kuahnya pekat, korang boleh campurkan air
Comments
Post a Comment