Pages

Bubur Jagung Nangka Manis

Simple resepi utk dishare.  Resepi asal bubur ni Cikla  tengok kat buku Dari Dapur Anis. Cikla olah sedikit mengikut citarasa dan selera sendiri. 

Bubur Jagung Nangka Manis


bubur jagung lemak manis, resepi bubur jagung mudah, jagung lemak manis


Bahan:

2 tongkol jagung manis sederhana besar (ambil biji-biji jagungnya sahaja)
2-3 ulas isi nangka - hiriskan
1 kotak santan
3-4 sudu besar biji sagu (kalau nak lebih pekat boleh masukkan lebih biji sagu)
1/2 ketul gula melaka (gula merah pun boleh)
2-3 helai daun pandan (basuh, ramas sikit2 & simpulkan)
sedikit garam
gula pasir - tambah sekiranya kurang manis (manis ni korang olah sendiri la)
tepung jagung - sikit jer utk pekatkan kuah.


Cara menyediakan:

- masukkan semua bahan ke dalam satu periuk dan letak atas api perlahan.
- kacau selalu
- masukkan hirisan nangka
- sekiranya kuahnya pekat, korang boleh campurkan air



Azirahman

No comments:

Post a Comment

Instagram