Popia Goreng Berinti Ketam
Sesekali melayan keluarga dengan hidangan simple untuk minum petang. Untuk menyediakannya juga sangat mudah asalkan bahan-bahan ada.
Bahan-bahannya
1 paket kulit popia - beli sahaja di pasaraya ada macam-macam keluaran dan saiz.
1 paket isi ketam frozen - dalam pack ni ada 16 batang, akak guna separuh aje.
1 biji sengkuang - sederhana besar
1 batang karot
1 peket serbuk nasi goreng cina
1 biji telur-- gunakan putih telur sebagai gam
Cara menyedia :
Isi ketam korang hiris panjang-panjang. Sengkuang dan karot pun hiris panjang-panjang juga. Lepas hiris, sengkuang dan karot korang gaulkan sekali. Kalau suka lebih sengkuang masuklah lebih, begitu juga dengan karot. Boleh juga masukkan taugeh kalau suka.
Selepas semua sedia, panaskan kuali dan masukkan sedikit minyak masak - dalam setengah sudu besar sahaja. Tak guna minyak pun tak apa. Masukkan isi ketam dan biarkan sebentar. Masukkan serbuk nasi goreng cina (Cikla guna yang serbuk, tak pernah cuba lagi guna yang pes). Gaul-gaulkan dan masukkan sengkuang serta karot. Gaulkan dan biarkan semuanya agak layu dan lembut.
Dah siap intinya. Biarkan sejuk sekejap, sambil tu bolehlah sediakan tempat untuk mula menggulung popia. Telur putih digunakan sebagai gam kulit popia selepas isi inti dan gulung. Boleh juga gunakan air sahaja sebagai pelekat.
Lepas siap bolehlah mula menggoreng. Pastikan minyak panas supaya tak perlu goreng lama sebab kulit popia cepat garing. Siap semua, boleh makan. Cicah dengan sos thai pun sedap tau.
Mudah sangat. Cubalah yer !
Comments
Post a Comment