Pages

Sup Cendawan Lemak Berkrim

Cikla suka makan sup cendawan.  Kalau suka makan kena belajar cara buat sendiri. Jom Cikla kongsikan cara Cikla sediakan sup cendawan cara Cikla.


Sup Cendawan Lemak Berkrim


resepi sup cendawan berkrim, sup cendawan shitake, sup cendawan sedap
Semangkuk kecil sos cendawan.  Bertambah-tambah makan sambil cicah dengan roti bakar.


Bahan-bahan :

Bawang putih
Cendawan shitake / cendawan tiram / cendawan butang - gunalah mana-mana cendawan pun.
Sos cream mushroom - 1 tin
Serbuk cream cendawan - 1 pek
air
susu segar
butter
Italian herb / serbuk oregano


Cara penyediaan :

Caranya mudah saja. Ambil 2-3 ulas bawang putih, korang cincang halus. Panaskan  sesudu butter dan tumis bawang putih sekejap.  Masukkan cendawan. Masukkan sedikit air, biarkan merenek sekejap.

Tak perlu lama agak-agak dalam 5 min cukup dan padamkan api. Yang ni Cikla gunakan cendawan shitake.  Kalau nak buat makan sendiri cukuplah 10  butir cendawan shitake ni. Kalau guna cendawan tiram ambil dalam segenggam. Sukatan ini adalah untuk menggunakan 1 tin cream mushroom tadi.

Cendawan yang telah ditumis ni tadi, masukkan ke dalam blender dan blend sampai lumat. Kalau nak rasa cendawan masa korang makan, boleh kisar sedikit kasar.

Masukkan dalam pengisar.  Lepas kisar, masukkan semula ke dalam periuk, dan masukkan juga serbuk cream mushroom, cream mushroom 1 tin, secawan susu segar (tak masuk pun tak apa), air ikut kepekatan yang korang nak.  Jangan lupa sedikit garam dan taburkan italian herbs untuk bau yang lebih menarik

Campurkan semua dalam periuk dan panaskan api perlahan. Sambil tu kacau-kacaukan supaya tidak berketul.  Rasanya adalah lebih menarik dah macam makan kat pizza hut pulak.

Boleh hidangkan dengan ayam gril, jagung rebus dan lain-lain padanan yang dirasakan sesuai.

Azirahman

No comments:

Post a Comment

Instagram