Pages

Ayam Panggang Rosemary

Siapa yang tak suka makan ayam, tambahan kalau anak-anak. Sesekali kita cuba masak ala western pulak.

Resepi Ayam Panggang Rosemary


ayam bakar simple, resepi ayam panggang, cara mudah masak ayam


Ayam  - Pilihan kami ayam sederhana besar - 2 ekor.
Tak perlu potongkan ke bahagian-bahagian kecil dahulu tapi kenalah bersihkan betul-betul bahagian dalamnya supaya tidak berbau.

Perap dahulu ayam dengan bahan-bahan berikut :

2-3cm Halia, 7-8 ulas bawang merah, 6 ulas bawang putih - ditumbuk lumat
l1 sudu besar serbuk lada hitam kasar
1 sudu besar serbuk jintan manis
2-3 biji lime - ambil air perahannya
Rosemary kering - jangan banyak sangat
Garam & gula secukup rasa.
Gaulkan kesemua bahan ini dan sapulah keseluruh ayam.
Masukkan ayam ke dalam plastik atau bekas dan biarkan lah selama 2-3 jam.


Bahan-bahan sampingan :

1 batang carrot - potong serong
10-15 biji kentang manis (sweet potatos) kentangnya kecil-kecil ajer.
1 biji epal merah - potong-potong kan
1 batang saderi
beberapa biji tomato comel
Daun sup yang dah dihiris-hiris.
1/2 biji capsicum hijau - hiris hiriskan

**bahan-bahan adalah untuk 2 ekor ayam sederhana besar, kalau buat untuk seekor, bahagia dua bahan-bahan yang dinyatakan.


ayam bakar simple, resepi ayam panggang, cara mudah masak ayam


Selepas 3 jam perapan ayam, boleh la di bakar selama 1- 1 1/2 jam bergantung kepada oven masing-masing. Sayur-sayur tadi ikut korang la nak susun macamana. Jangan lupa taburkan sedikit minyak zaitun ke atas ayam tadi sebelum dibakar. Kalau korang ada serbuk pewarna kuning, boleh juga lumurkan sedikit atas ayam tadi sebelum bakar...warnanya akan lebih menarik nanti.

Azirahman

No comments:

Post a Comment

Instagram