Skip to main content

Ayam Panggang Rosemary

Siapa yang tak suka makan ayam, tambahan kalau anak-anak. Sesekali kita cuba masak ala western pulak.

Resepi Ayam Panggang Rosemary


ayam bakar simple, resepi ayam panggang, cara mudah masak ayam


Ayam  - Pilihan kami ayam sederhana besar - 2 ekor.
Tak perlu potongkan ke bahagian-bahagian kecil dahulu tapi kenalah bersihkan betul-betul bahagian dalamnya supaya tidak berbau.

Perap dahulu ayam dengan bahan-bahan berikut :

2-3cm Halia, 7-8 ulas bawang merah, 6 ulas bawang putih - ditumbuk lumat
l1 sudu besar serbuk lada hitam kasar
1 sudu besar serbuk jintan manis
2-3 biji lime - ambil air perahannya
Rosemary kering - jangan banyak sangat
Garam & gula secukup rasa.
Gaulkan kesemua bahan ini dan sapulah keseluruh ayam.
Masukkan ayam ke dalam plastik atau bekas dan biarkan lah selama 2-3 jam.


Bahan-bahan sampingan :

1 batang carrot - potong serong
10-15 biji kentang manis (sweet potatos) kentangnya kecil-kecil ajer.
1 biji epal merah - potong-potong kan
1 batang saderi
beberapa biji tomato comel
Daun sup yang dah dihiris-hiris.
1/2 biji capsicum hijau - hiris hiriskan

**bahan-bahan adalah untuk 2 ekor ayam sederhana besar, kalau buat untuk seekor, bahagia dua bahan-bahan yang dinyatakan.


ayam bakar simple, resepi ayam panggang, cara mudah masak ayam


Selepas 3 jam perapan ayam, boleh la di bakar selama 1- 1 1/2 jam bergantung kepada oven masing-masing. Sayur-sayur tadi ikut korang la nak susun macamana. Jangan lupa taburkan sedikit minyak zaitun ke atas ayam tadi sebelum dibakar. Kalau korang ada serbuk pewarna kuning, boleh juga lumurkan sedikit atas ayam tadi sebelum bakar...warnanya akan lebih menarik nanti.

Comments

Popular posts from this blog

Kek Batik Milo

Kek Batik adalah antara kek yang paling senang untuk disediakan.  Siapkan bahan-bahan, anak-anakpun boleh buat sendiri. Resepi Kek Batik Milo Bahan-bahan  2 cawan milo 1 buku butter 1 bungkus biskut marie 1/2 tin susu pekat Cara penyediaannya : Cairkan butter, masukkan susu pekat, masukkan milo. Kacau sampai cair dan tidak berketul-ketul milonya.  Biskut marie tadi terlebih dahulu dipatah-patahkan kepada 4 bahagian. Kalau rasa kecil, patah dua sahaja.  Cikla campur-campurkan, ada yang patah dua, ada yang patah empat.  Susu pekat terpulang pada korang, nak manis masukkan lebih sedikit.  Sukatan yang Cikla guna ni pada Cikla dah sedang elok je manisnya. Lepas campuran dah sebati, masukkan biskut yang korang dah patah-patahkan tadi.  Kacaulah bagi rata.  Sediakan bekas untuk isi campuran tadi.  Kalau nak senang potong, bekas tu korang lapikkan dahulu dengan plastik, kemudian curahkan campuran tadi dan tekan-tekanlah bagi ra...

Resepi Nasi Daging Air Asam

Semalam sempena cuti Hari Malaysia berkesempatan buat Nasi Daging .  Mudah je nak sediakan.  Makan nasi daging dengan air asam - memang terkenal di utara ni. Cara mudah nak sediakan nasi daging ni akak gunakan, rempah Nasi Daging Iman. Nasi Daging Nasi: 3-4 cawan beras. Boleh guna beras basmathi, beras biasa pun boleh. Akak guna beras pra boil je . 1 paket rempah nasi daging Iman Basuh beras dan penyediaan nasi, ikut sahaja arahan di paket rempah. Daging: 1) Sekilo daging bahagian isi dan sedikit lemak/urat - potong ketul. Basuh bersih. 2) Rebus daging dengan halia (seinci lebih- ketukkan) - guna pressure cooker cepat sikit. Seelok daging empuk ketepikan.  Air rebusan boleh guna untuk masak nasi. Bila nasi dah kering, boleh campurkan dan susun daging dengan nasi. Masukkan daun pandan bagi wangi bau nasi - lebih menyelerakan. Ada juga yang tidak mencampurkan daging rebus dengan nasi, tapi kami lebih suka campur sekali lebih mesra rasa. Air ...

Masak Lemak Cili Padi Rebung Dengan Daging

Peminat rebung dan masak lemak cili padi boleh cuma masakan ini.  Memang sedap.  Rebung yang Cikla gunakan ialah rebung madu ambil terus dari pokok. Rebung segar ni tak berbau.  Boleh juga gunakan rebung jeruk tapi ada bau sikit la. Resepi Masak Lemak Cili Padi Rebung dengan Daging (bahan-bahan ni boleh ubah sukatannya ikut korang ye, Cikla kongsikan ikut kuantiti yang Cikla masak) 1/2 kg daging (ambil yang ada urat bercampur isi) kelapa parut RM2 (boleh juga guna santan kotak) Satu batang rebung  (ikut kuantiti korang nak masak) 1 biji bawang besar 4 ulas bawang putih 1 batang serai sehelai daun kunyit 7-9 cili padi (nak lebih pedas letak lebih) 2 cili hijau 2-3 hiris lengkuas 2-3 hiris halia asam keping gula & garam secukup rasa Cara penyediaan: - potong rebung dan rebus 2 kali (rebus sekali sampai air mendidih, buang air dan rebus sekali lagi).   Kalau guna rebung jeruk, tak perlu rebus. Rebung yang dah direbus, kalau tak nak mas...