Cucur Udang Utara
Suka makan cucur udang?....kat belah utara ni cucur udang biasanya ada dalam pasembur di mana campuran dengan potongan timun, sengkuang, tokua goreng, telur rebus goreng dan taugeh. Cara penyediaannya juga tidak susah.
Bahan-bahan:
Tepung gandum (ikut banyak mana yang diperlukan)
Taugeh
Daun kucai (potong-potongkan)
Bawang besar (hiriskan)
Secubit baking powder
Garam secukup rasa
Udang sederhana besar
Minyak untuk menggoreng
Cara penyediaan:
Panaskan minyak dalam kuali.
* biasanya untuk kuih bergoreng, Cikla suka panaskan minyak terlebih dahulu sementara menyediakan bahan menggoreng. Tujuannya ialah bila bahan siap, minyak pun dah panas jadi tak perlu buang masa tunggu minyak panas.
Bancuhkan tepung dengan air. Masukkan bahan-bahan yang disebut tadi kecuali udang. Kelikatan bancuhan - jangan terlalu pekat, jangan terlalu cair. Bila bancuhan dah sedia, sebelum masukkan dalam kuali, korang letaklah seekor udang di atas setiap ketulan cucur udang tu.
Untuk bagi saiz cucur udang yang sama, Cikla gunakan senduk yang dipanaskan terlebih dahulu. Celupkan senduk tadi dalam minyak panas. Kalau senduk cukup panas, in syaAllah adunan tak melekat dan keluar dengan cantik sekali.
Bila dah masuk kuali, korang balik-balikkan lah supaya masak secara sama rata. Cucur udang ni best kalau dapat makan dengan kuah kacang. Kalau takde kuah kacang, guna sos pun sedap.
Boleh buat minum petang sambil sembang-sembang dengan famili. Cubalah ye !
Comments
Post a Comment