Skip to main content

Cucur Udang Utara

Cucur Udang Utara


Suka makan cucur udang?....kat belah utara ni cucur udang biasanya ada dalam pasembur di mana campuran dengan potongan timun, sengkuang, tokua goreng, telur rebus goreng dan taugeh.  Cara penyediaannya juga tidak susah.

cucur udang rangup, resepi cucur udang simple



Bahan-bahan:

Tepung gandum (ikut banyak mana yang diperlukan)
Taugeh
Daun kucai (potong-potongkan)
Bawang besar (hiriskan)
Secubit baking powder
Garam secukup rasa
Udang sederhana besar
Minyak untuk menggoreng

Cara  penyediaan:

Panaskan minyak dalam kuali.

* biasanya untuk kuih bergoreng, Cikla suka panaskan minyak terlebih dahulu sementara menyediakan bahan menggoreng.  Tujuannya ialah bila bahan siap, minyak pun dah panas jadi tak perlu buang masa tunggu minyak panas.

Bancuhkan tepung dengan air. Masukkan bahan-bahan yang disebut tadi kecuali udang.  Kelikatan bancuhan - jangan terlalu pekat, jangan terlalu cair.  Bila bancuhan dah sedia, sebelum masukkan dalam kuali, korang letaklah seekor udang di atas setiap ketulan cucur udang tu.

cucur udang rangup, resepi cucur udang simple


Untuk bagi saiz cucur udang yang sama, Cikla gunakan senduk yang dipanaskan terlebih dahulu.  Celupkan senduk tadi dalam minyak panas.  Kalau senduk cukup panas, in syaAllah adunan tak melekat dan keluar dengan cantik sekali.

Bila dah masuk kuali, korang balik-balikkan lah supaya masak secara sama rata.  Cucur udang ni best kalau dapat makan dengan kuah kacang.  Kalau takde kuah kacang, guna sos pun sedap.

cucur udang rangup, resepi cucur udang simple


Boleh buat minum petang sambil sembang-sembang dengan famili. Cubalah ye !

Comments

Popular posts from this blog

Kek Batik Milo

Kek Batik adalah antara kek yang paling senang untuk disediakan.  Siapkan bahan-bahan, anak-anakpun boleh buat sendiri. Resepi Kek Batik Milo Bahan-bahan  2 cawan milo 1 buku butter 1 bungkus biskut marie 1/2 tin susu pekat Cara penyediaannya : Cairkan butter, masukkan susu pekat, masukkan milo. Kacau sampai cair dan tidak berketul-ketul milonya.  Biskut marie tadi terlebih dahulu dipatah-patahkan kepada 4 bahagian. Kalau rasa kecil, patah dua sahaja.  Cikla campur-campurkan, ada yang patah dua, ada yang patah empat.  Susu pekat terpulang pada korang, nak manis masukkan lebih sedikit.  Sukatan yang Cikla guna ni pada Cikla dah sedang elok je manisnya. Lepas campuran dah sebati, masukkan biskut yang korang dah patah-patahkan tadi.  Kacaulah bagi rata.  Sediakan bekas untuk isi campuran tadi.  Kalau nak senang potong, bekas tu korang lapikkan dahulu dengan plastik, kemudian curahkan campuran tadi dan tekan-tekanlah bagi rata. Dah siapkan masukkan dalam peti ais sema

Masak Ikan Pari Air Asam

Antara ikan yang Cikla suka ialah ikan pari. Selain daripada masak asam pedas, ikan pari ni boleh juga jadi masakan yang paling mudah iaiut Pari Rebus Air Asam . Untuk rujukan, Cikla share resepi yang simple dan mudah. Resepi Ikan Pari Rebus Air Asam Beberapa potong ikan pari ( ikan kembung pun boleh juga) - pastikan ikan segar baru rasa dia mantap pes asam jawa belacan bakar (sebesar ibu jari) hirisan bawang besar hirisan tomato hirisan cili padi perahan air limau nipis gula dan garam secukup rasa Nak buatnya senang.  Rebus ikan tu. Agak-agak dah masak, masukkan pes asam jawa, belacan bakar, bawang, tomato, cili padi, air perahan limau dan garam serta gula.  Kacau-kacau dan rasa masin, masam, manis ikut selera korang.  Pastikan ikan terendam sikit dalam kuah dan lepas tu bolehlah dihidangkan panas-panas. Selain daripada ikan, boleh juga rebus telur dan gaulkan dengan air asam ini.  Mudah kan. Satu cara  boleh pelbagaikan bahan. Jom cuba!

Resepi Nasi Daging Air Asam

Semalam sempena cuti Hari Malaysia berkesempatan buat Nasi Daging .  Mudah je nak sediakan.  Makan nasi daging dengan air asam - memang terkenal di utara ni. Cara mudah nak sediakan nasi daging ni akak gunakan, rempah Nasi Daging Iman. Nasi Daging Nasi: 3-4 cawan beras. Boleh guna beras basmathi, beras biasa pun boleh. Akak guna beras pra boil je . 1 paket rempah nasi daging Iman Basuh beras dan penyediaan nasi, ikut sahaja arahan di paket rempah. Daging: 1) Sekilo daging bahagian isi dan sedikit lemak/urat - potong ketul. Basuh bersih. 2) Rebus daging dengan halia (seinci lebih- ketukkan) - guna pressure cooker cepat sikit. Seelok daging empuk ketepikan.  Air rebusan boleh guna untuk masak nasi. Bila nasi dah kering, boleh campurkan dan susun daging dengan nasi. Masukkan daun pandan bagi wangi bau nasi - lebih menyelerakan. Ada juga yang tidak mencampurkan daging rebus dengan nasi, tapi kami lebih suka campur sekali lebih mesra rasa. Air Asam Pen