Bila tiba-tiba rasa nak makan kek tapi stok bahan terhad dan korang pula rasa malas nak keluarkan perkakasan, mulalah cari resepi-resepi mudah asalkan keinginan nak makan kek tercapai. Siapa ada perangai macam Cikla ni?
Biasanya kat rumah memang sediaada stok serba sedikit untuk buat kek atau kuih muih yang mudah. Cikla memang suka sediakan masakan yang mudah dan cepat untuk disediakan. Tapi bila mood rajin memang macam-macam boleh terhasil.
Kali ni nak kongsi dengan korang, Kek Cheese Cream Cracker yang sangat mudah untuk disediakan.
Bahan-bahannya :
1 buku philadelphia creme cheese
1/4 tin susu pekat manis
1/2 biji perahan jus lemon
* kesemua bahan ni, diputar sehingga kembang
bisku cream cracker
susu segar/full cream/low fat milk
milo
nestum
oat chocolate (yg ni ikut suka, Cikla tak letak pun)
Cara-caranya :
Rendam seketika biskut cream crackers dalam susu segar tadi. Susunkan biskut dalam bekas, sapukan adunan cream cheese, susu dan lemon tadi. Sapuan nipis sahaja. Taburkan milo, nestum dan oat chocolate. Ulang proses untuk 5 lapisan dan lapisanterakhir tebalkan sedikit lapisan cream cheesenya. Simpan dalam peti ais selama 4-5 jam sebelum dipotong.
Mudahkan..tak perlu panaskan oven, tak sampai setengah jam boleh siap.
Biasanya kat rumah memang sediaada stok serba sedikit untuk buat kek atau kuih muih yang mudah. Cikla memang suka sediakan masakan yang mudah dan cepat untuk disediakan. Tapi bila mood rajin memang macam-macam boleh terhasil.
Kali ni nak kongsi dengan korang, Kek Cheese Cream Cracker yang sangat mudah untuk disediakan.
Resepi Kek Cheese Cream Cracker.
Bahan-bahannya :
1 buku philadelphia creme cheese
1/4 tin susu pekat manis
1/2 biji perahan jus lemon
* kesemua bahan ni, diputar sehingga kembang
bisku cream cracker
susu segar/full cream/low fat milk
milo
nestum
oat chocolate (yg ni ikut suka, Cikla tak letak pun)
Cara-caranya :
Rendam seketika biskut cream crackers dalam susu segar tadi. Susunkan biskut dalam bekas, sapukan adunan cream cheese, susu dan lemon tadi. Sapuan nipis sahaja. Taburkan milo, nestum dan oat chocolate. Ulang proses untuk 5 lapisan dan lapisanterakhir tebalkan sedikit lapisan cream cheesenya. Simpan dalam peti ais selama 4-5 jam sebelum dipotong.
Mudahkan..tak perlu panaskan oven, tak sampai setengah jam boleh siap.
Comments
Post a Comment