Antara kuih yang Cikla suka beli bila singgah di mana-mana pasar malam ialah apam balik. Kalau kena gaya penyediaannya memang boleh makan bersambung-sambung. Bila makanan yang kita suka, pelan-pelan kenalah belajar buat sendiri - pesan arwah bonda.
Kemudahan google, cari saja resepi yang berkenan dan cuba. Bila dah menjadi, bolehlah cuba cara sendiri. Yang penting sekali bila masak apapun anak-anak suka makan dan tak membazir.
Bahan-bahan:
2 cawan tepung gandum
1/2 cawan gula
1 sd teh soda bikarbonat
1 sd teh baking powder
1 bj telur
11/2 cawan air
sdkt mentega utk mengoles
bahan tabur kacang tanah
jagung tin - ikut suka nak letak banyak atau sedikit
Cara Penyediaan:
1. Mesin gula & telur sampai kembang
2. Masuk soda, baking, pewarna kuning (ikut suka nak letak atau tidak, Cikla tak letak), air - mesin sebati
3. Masuk tepung - mesin sebati
4. Oles planta permukaan kuali non stick, tuang 1 senduk, nipiskan
5. Tabur sedikit gula, mentega, kacang tanah, jagung.
6. Lipat 2.
* kalau biasa beli dan tengok camna org jual tu buat, senang jer nak buat.
Kemudahan google, cari saja resepi yang berkenan dan cuba. Bila dah menjadi, bolehlah cuba cara sendiri. Yang penting sekali bila masak apapun anak-anak suka makan dan tak membazir.
Resepi Apam Balik
Bahan-bahan:
2 cawan tepung gandum
1/2 cawan gula
1 sd teh soda bikarbonat
1 sd teh baking powder
1 bj telur
11/2 cawan air
sdkt mentega utk mengoles
bahan tabur kacang tanah
jagung tin - ikut suka nak letak banyak atau sedikit
Cara Penyediaan:
1. Mesin gula & telur sampai kembang
2. Masuk soda, baking, pewarna kuning (ikut suka nak letak atau tidak, Cikla tak letak), air - mesin sebati
3. Masuk tepung - mesin sebati
4. Oles planta permukaan kuali non stick, tuang 1 senduk, nipiskan
5. Tabur sedikit gula, mentega, kacang tanah, jagung.
6. Lipat 2.
* kalau biasa beli dan tengok camna org jual tu buat, senang jer nak buat.
Hasilnya. Nampak tak menarik tapi rasanya sedap. Kalau guna acuan apam balik, tak nampaklah isi perutnya terkeluar. Yang ni Cikla letak lebih jagung, tu yang nampak sampai meleleh keluar.
Mudah saja...cubalah !
Comments
Post a Comment