Masakan paling mudah bila nak cepat. Roti adalah bahan yang perlu ada stok di rumah. Macam-macam resepi boleh buat dengan roti ni, asalkan rajin untuk mencuba. Berkongsi di sini untuk rujukan sahabat, adik, rakan Cikla yang `rajin' macam Cikla.
Bahan-bahan :
Daging kisar (ikut banyak mana roti bakar yang perlu disediakan)
Capsicum hijau dan kuning (merah pun boleh) - hiriskan
Bawang holland - potong dadu
Cili merah - potong kecil (kalau dah guna capsicum merah, tak perlulah cili merah lagi)
2-3 ulas bawang putih - cincang halus
Sos tomato kimball (jenama lain pun boleh)
sedikit cili kisar
sedikit minyak
Roti
Telur (3-4 biji) - pukul bersama dengan sedikit serbuk lada hitam
**bahan-bahan ini korang boleh sukat ikut banyak mana korang nak buat. Buat lebih pun tak apa sebab inti daging ni boleh guna untuk menu yang lain juga.
Caranya pun mudah:
Tumis bawang putih sedikit, masukkan bawang holland. Masukkan daging kisar. Biarkan sekejap agak-agak kering air daging. Masukkan cili kisar dan sos tomato. Jangan lupa sedikit garam. Rasalah masam masinnya. Agak-agak daging masak masukkan capsicum tadi. Gaul rata, padam api dan letak tepi sekejap.
Menu ni kena bakar so kenalah ada oven. Kalau takde oven korang boleh guna kuali ajaib tu. Kalau takde kuali ajaib, guna pan masak atas dapur pun boleh tapi kenalah rajin jaga jangan sampai rentung. Untuk yang guna oven, panaskan oven korang pada suhu 175-200 darjah celcius.
Ambil bekas pembakar. Letak roti di bahagian bawah. Lepas tu lapiskan dengan daging yang korang dah masak tadi. Curahkan telur agak-agaklah tak perlu banyak sangat. Lapik bahagian atas dengan roti semula. Atas roti tu korang boleh taburkan cheese kalau nak. Atau korang boleh sapukan butter. Ikut suka. Lepas tu masukkan dalam oven. Bakar dalam 15 minit ikut lah oven masing-masing. Cikla guna 5 minit api atas bawah, 5 minit api atas sahaja dan 5 minit lagi api bawah sahaja.
Dah siap. Cubalah ye !
Resepi Roti Daging Bakar
Daging kisar (ikut banyak mana roti bakar yang perlu disediakan)
Capsicum hijau dan kuning (merah pun boleh) - hiriskan
Bawang holland - potong dadu
Cili merah - potong kecil (kalau dah guna capsicum merah, tak perlulah cili merah lagi)
2-3 ulas bawang putih - cincang halus
Sos tomato kimball (jenama lain pun boleh)
sedikit cili kisar
sedikit minyak
Roti
Telur (3-4 biji) - pukul bersama dengan sedikit serbuk lada hitam
**bahan-bahan ini korang boleh sukat ikut banyak mana korang nak buat. Buat lebih pun tak apa sebab inti daging ni boleh guna untuk menu yang lain juga.
Caranya pun mudah:
Tumis bawang putih sedikit, masukkan bawang holland. Masukkan daging kisar. Biarkan sekejap agak-agak kering air daging. Masukkan cili kisar dan sos tomato. Jangan lupa sedikit garam. Rasalah masam masinnya. Agak-agak daging masak masukkan capsicum tadi. Gaul rata, padam api dan letak tepi sekejap.
Inti daging yang telah dimasak.
Menu ni kena bakar so kenalah ada oven. Kalau takde oven korang boleh guna kuali ajaib tu. Kalau takde kuali ajaib, guna pan masak atas dapur pun boleh tapi kenalah rajin jaga jangan sampai rentung. Untuk yang guna oven, panaskan oven korang pada suhu 175-200 darjah celcius.
Ambil bekas pembakar. Letak roti di bahagian bawah. Lepas tu lapiskan dengan daging yang korang dah masak tadi. Curahkan telur agak-agaklah tak perlu banyak sangat. Lapik bahagian atas dengan roti semula. Atas roti tu korang boleh taburkan cheese kalau nak. Atau korang boleh sapukan butter. Ikut suka. Lepas tu masukkan dalam oven. Bakar dalam 15 minit ikut lah oven masing-masing. Cikla guna 5 minit api atas bawah, 5 minit api atas sahaja dan 5 minit lagi api bawah sahaja.
Dah siap. Cubalah ye !
Uikss. Sedapnya Cikla. Adudu. Buat ku penasaran
ReplyDelete