Kuih rengas atau sesetengah tempat dikenali sebagai kuih kacang atau kuih kasturi. Nak menyediakannya tidaklah susah. Cikla kongsikan cara Cikla sediakan kuih ini.
Kacang hijau
Kelapa - yang ini optional, Cikla tak masukkan pun
Gula melaka/ gula merah
Gula pasir
Tepung beras
Kapur makan
Garam
Minyak untuk menggoreng
*resepi ini Cikla tak sediakan sukatan bahan. Penyediaannya bergantung kepada banyak makan korang nak buat.
Cara penyediaan:
- rebus kacang hijau sehingga kembang.
- bila dah kembang dan lembut, masukkan gula melaka. Cikla masukkan gula melaka 2 keping dan
campuran gula merah serta gula pasir. Manisnya korang kena rasa. Jangan terlalu manis.
- Masaklah sehingga kering dan likat. Nak tahu setakat mana kelikatannya, bila korang rasa sedikit
berat bila mengacau.
- Padamkan api dan biarkan ianya sejuk. (cikla suka makan begitu saja masa ni)
- bila dah sejuk, bolehlah buat bulat-bulat dan leperkan.
- bancuh tepung beras dengan memasukkan sedikit air kapur makan dan garam. Bancuhan seperti
nak goreng pisang.
- panaskan minyak.
- celup inti tadi dalam bancuhan tepung beras dan gorenglah sehingga tepung garing/bertukar warna.
Kuih rengas ini adalah antara kuih yang arwah mak Cikla suka buat kerana ianya mudah. Inti kuih ini boleh masak banyak dan boleh juga dijadikan inti kuih pau dan kuih bom.
Korang cubalah ye!
Resepi Kuih Rengas atau Kuih Kasturi
Kacang hijau
Kelapa - yang ini optional, Cikla tak masukkan pun
Gula melaka/ gula merah
Gula pasir
Tepung beras
Kapur makan
Garam
Minyak untuk menggoreng
*resepi ini Cikla tak sediakan sukatan bahan. Penyediaannya bergantung kepada banyak makan korang nak buat.
Cara penyediaan:
- rebus kacang hijau sehingga kembang.
- bila dah kembang dan lembut, masukkan gula melaka. Cikla masukkan gula melaka 2 keping dan
campuran gula merah serta gula pasir. Manisnya korang kena rasa. Jangan terlalu manis.
- Masaklah sehingga kering dan likat. Nak tahu setakat mana kelikatannya, bila korang rasa sedikit
berat bila mengacau.
- Padamkan api dan biarkan ianya sejuk. (cikla suka makan begitu saja masa ni)
- bila dah sejuk, bolehlah buat bulat-bulat dan leperkan.
- bancuh tepung beras dengan memasukkan sedikit air kapur makan dan garam. Bancuhan seperti
nak goreng pisang.
- panaskan minyak.
- celup inti tadi dalam bancuhan tepung beras dan gorenglah sehingga tepung garing/bertukar warna.
Kuih rengas ini adalah antara kuih yang arwah mak Cikla suka buat kerana ianya mudah. Inti kuih ini boleh masak banyak dan boleh juga dijadikan inti kuih pau dan kuih bom.
Korang cubalah ye!
Comments
Post a Comment