Skip to main content

Kuih Rengas

Kuih rengas atau sesetengah tempat dikenali sebagai kuih kacang atau kuih kasturi.  Nak menyediakannya tidaklah susah. Cikla kongsikan cara Cikla sediakan kuih ini.

Resepi Kuih Rengas atau Kuih Kasturi

kuih kampung, kuih tempatan, kuih kacang hijau, kuih kasturi



Kacang hijau
Kelapa - yang ini optional, Cikla tak masukkan pun
Gula melaka/ gula merah
Gula pasir
Tepung beras
Kapur makan
Garam
Minyak untuk menggoreng


*resepi ini Cikla tak sediakan sukatan bahan.  Penyediaannya bergantung kepada banyak makan korang nak buat.

Cara penyediaan:
- rebus kacang hijau sehingga kembang.
- bila dah kembang dan lembut, masukkan gula melaka.  Cikla masukkan gula melaka 2 keping dan
  campuran gula merah serta gula pasir.  Manisnya korang kena rasa. Jangan terlalu manis.
- Masaklah sehingga kering dan likat. Nak tahu setakat mana kelikatannya, bila korang rasa sedikit
  berat bila mengacau.
- Padamkan api dan biarkan ianya sejuk. (cikla suka makan begitu saja masa ni)
- bila dah sejuk, bolehlah buat bulat-bulat dan leperkan.
- bancuh tepung beras dengan memasukkan sedikit air kapur makan dan garam.  Bancuhan seperti
  nak goreng pisang.
- panaskan minyak.
- celup inti tadi dalam bancuhan tepung beras dan gorenglah sehingga tepung garing/bertukar warna.

Kuih rengas ini adalah antara kuih yang arwah mak Cikla suka buat kerana ianya mudah.  Inti kuih ini boleh masak banyak dan boleh juga dijadikan inti kuih pau dan kuih bom.

Korang cubalah ye!



Comments

Popular posts from this blog

Kek Batik Milo

Kek Batik adalah antara kek yang paling senang untuk disediakan.  Siapkan bahan-bahan, anak-anakpun boleh buat sendiri. Resepi Kek Batik Milo Bahan-bahan  2 cawan milo 1 buku butter 1 bungkus biskut marie 1/2 tin susu pekat Cara penyediaannya : Cairkan butter, masukkan susu pekat, masukkan milo. Kacau sampai cair dan tidak berketul-ketul milonya.  Biskut marie tadi terlebih dahulu dipatah-patahkan kepada 4 bahagian. Kalau rasa kecil, patah dua sahaja.  Cikla campur-campurkan, ada yang patah dua, ada yang patah empat.  Susu pekat terpulang pada korang, nak manis masukkan lebih sedikit.  Sukatan yang Cikla guna ni pada Cikla dah sedang elok je manisnya. Lepas campuran dah sebati, masukkan biskut yang korang dah patah-patahkan tadi.  Kacaulah bagi rata.  Sediakan bekas untuk isi campuran tadi.  Kalau nak senang potong, bekas tu korang lapikkan dahulu dengan plastik, kemudian curahkan campuran tadi dan tekan-tekanlah bagi rata. Dah siapkan masukkan dalam peti ais sema

Masak Ikan Pari Air Asam

Antara ikan yang Cikla suka ialah ikan pari. Selain daripada masak asam pedas, ikan pari ni boleh juga jadi masakan yang paling mudah iaiut Pari Rebus Air Asam . Untuk rujukan, Cikla share resepi yang simple dan mudah. Resepi Ikan Pari Rebus Air Asam Beberapa potong ikan pari ( ikan kembung pun boleh juga) - pastikan ikan segar baru rasa dia mantap pes asam jawa belacan bakar (sebesar ibu jari) hirisan bawang besar hirisan tomato hirisan cili padi perahan air limau nipis gula dan garam secukup rasa Nak buatnya senang.  Rebus ikan tu. Agak-agak dah masak, masukkan pes asam jawa, belacan bakar, bawang, tomato, cili padi, air perahan limau dan garam serta gula.  Kacau-kacau dan rasa masin, masam, manis ikut selera korang.  Pastikan ikan terendam sikit dalam kuah dan lepas tu bolehlah dihidangkan panas-panas. Selain daripada ikan, boleh juga rebus telur dan gaulkan dengan air asam ini.  Mudah kan. Satu cara  boleh pelbagaikan bahan. Jom cuba!

Resepi Nasi Daging Air Asam

Semalam sempena cuti Hari Malaysia berkesempatan buat Nasi Daging .  Mudah je nak sediakan.  Makan nasi daging dengan air asam - memang terkenal di utara ni. Cara mudah nak sediakan nasi daging ni akak gunakan, rempah Nasi Daging Iman. Nasi Daging Nasi: 3-4 cawan beras. Boleh guna beras basmathi, beras biasa pun boleh. Akak guna beras pra boil je . 1 paket rempah nasi daging Iman Basuh beras dan penyediaan nasi, ikut sahaja arahan di paket rempah. Daging: 1) Sekilo daging bahagian isi dan sedikit lemak/urat - potong ketul. Basuh bersih. 2) Rebus daging dengan halia (seinci lebih- ketukkan) - guna pressure cooker cepat sikit. Seelok daging empuk ketepikan.  Air rebusan boleh guna untuk masak nasi. Bila nasi dah kering, boleh campurkan dan susun daging dengan nasi. Masukkan daun pandan bagi wangi bau nasi - lebih menyelerakan. Ada juga yang tidak mencampurkan daging rebus dengan nasi, tapi kami lebih suka campur sekali lebih mesra rasa. Air Asam Pen